Ochelarii de soare nu sunt numai un accesoriu fashion, ci Si o importanta modalitate de a ne proteja ochii Si pielea din jurul ochilor de lumina atat de puternica Si nociva a ultravioletelor. In prezenTa unei lumini solare foarte intense, ochii reacTioneaza folosind mijloace naturale de protecTie: micSorarea fantei palpebrale, contracTia pupilei, funcTia de ecranare a cristalinului Si a pigmenTilor oculari ai retinei, care filtreaza lumina protejand celulele nervoase. In condiTiile expunerii indelungate la razele solare este binevenita purtarea ochelarilor de soare, care ii protejeaza eficient impotriva radiaTiilor daunatoare. Pornind de la premisa ca ochelarii de soare sunt echipamente individuale, iata ce este important sa Stii atunci cand iTi achiziTionezi o pereche.
In viziunea doctorilor oftalmologi, banalii ochelari de soare sunt dispozitive individuale de protecTie, al caror sistem optic se bazeaza pe utilizarea unor lentile colorate destinate atenuarii stralucirii solare Si protecTiei impotriva radiaTiilor ultraviolete.
Cum descifrezi eticheta?Directiva Europeana 89/686/CEE stabileSte cadrul legislativ Si reglementarile de siguranTa Si defineSte prevederile ce garanteaza nivelul de protecTie impusa ochelarilor de soare. Documentul legislativ prevede ca orice pereche de ochelari de soare trebuie sa fie insoTita in permanenTa de:- Marcajul CE.- Nota informativa.- Marcajul CE atesta originea produsului Si identitatea fabricantului, constituind o dovada a respectarii tuturor probelor de siguranTa, sub auspiciile propriei responsabilitaTi pentru produsul realizat. Marcajul CE trebuie sa fie situat pe unul dintre elementele de structura ale ochelarilor, intr-un loc vizibil, descifrabil Si inalterabil (spre exemplu, nu este corecta aSezarea marcajului CE, prin intermediul unei folii adezive, direct pe lentile). MenTionam ca, atunci cand dimensiunile articolului sunt insuficiente, se poate accepta dispunerea marcajului CE direct pe ambalajul produsului respectiv.- Nota informativa, tradusa in limba romana de catre fabricant, are tiparite atat numele Si adresa fabricantului (sau a societaTii care il reprezinta), cat Si urmatoarele informaTii: a) categoria de filtru solar (intre 0 Si 4, urmarind condiTiile luminozitaTii exterioare); b) tipul de filtru solar (de exemplu: normal, fotocromatic, polarizant sau de grade); c) clasa optica (I sau a II-a, in funcTie de calitatea optica a lentilelor);d) instrucTiuni de utilizare, de curaTare Si de intreTinere.
100, 200 sau 400 UV?Atunci cand ochelarii de soare au 400 UV menTionat pe eticheta inseamna o protecTie solara maxima. Categoriile de filtre solare sunt:- Categoria 0-1 (filtru transparent, foarte clar, transmitanTa luminoasa 43% – 80%; 80% -100%): destinat locurilor acoperite sau in zilelele cu iluminare redusa.- Categoria 2 (filtru mediu, trans